Apartamentowiec Nordic Haven w Bydgoszczy


26,4 tys. m2

powierzchnia użytkowa budynku

11.

kondygnacja zaaranżowana jako taras widokowy


Budynek zaprojektowano na planie trapezu. Ma kaskadowo-tarasową formę, a w elewacji wyraźnie zaznaczono podział na część biurowo-usługową i mieszkalną. Od jednej strony przewidziano 4 kondygnacje, dostosowane do wysokości istniejącej zabudowy. Budynek wznosi się tarasowo w stronę rzeki Brdy na wysokość 16 kondygnacji naziemnych. Do dyspozycji mieszkańców przeznaczono m.in. wyniesiony dziedziniec z zielenią oraz tarasem widokowym, zielone tarasy na dachach oraz tarasy i loggie okalające od zewnątrz część mieszkalną budynku. Budynek ma lekką szklaną elewację, podkreśloną przez ślusarkę okienną, balustrady z bezbarwnego szkła Optiwhite na wyższych kondygnacjach. Szkło skontrastowano z naturalnymi płytami z terakoty w kolorze ciemnej cegły. Dolną część elewacji zaakcentowano wertykalnymi drewnianymi elementami dającymi m.in. ochronę przeciwsłoneczną i izolację akustyczną.