Muzeum Współczesne we Wrocławiu

I nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną

I nagroda w konkursie na koncepcję architektoniczną

6

kondygnacji poświęconych prezentacji sztuki współczesnej

1,50 m

pod ziemią znajduje się główne wejście do Muzuem


Niezwykle oryginalna bryła budynku przywodzi na myśl monumentalną kostkę, która skręca się ku górze wokół własnej osi. Projekt minimalistycznego w formie budynku wkomponowuje się w miejską tkankę Wrocławia. Jego kształt wynika z dokładnego rozplanowania przestrzeni użytkowej. Program funkcjonalny wnętrz przewidzianych dla stałej kolekcji oraz wystaw czasowych jest elastyczny i zakłada stałe powiększanie zbiorów muzeum. Z wyrazistą zewnętrzną strukturą budynku muzeum skontrastowane będzie jego wnętrze utrzymane w jasnej kolorystyce, całkowicie neutralne i podporządkowane celom ekspozycyjnym. Oprócz przestrzeni wystawienniczych znajdzie się tu miejsce dla sklepu oraz restauracji, a także biblioteki wraz z częścią magazynową, sal dydaktycznych i seminaryjnych. Dzięki modułowym ścianom wnętrze można będzie swobodnie modelować oraz dostosować do aktualnych potrzeb.